Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e66 - právě jsem koupil a mám hodně dotazů

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Odpovědět
Zpráva
Autor
Stepan1

Re: e66 - právě jsem koupil a mám hodně dotazů

#3661 Příspěvek od Stepan1 »

@James -> Díky za potvrzení
@Jaris -> Sorry, asi se nechápem, možná sem to blbě napsal... Reagoval jsem Filozofovo názory ohledně peněz. Který se dají shrnout jakože 1. Kdo má firmu, páááán podnikatel, ten si kupuje kde co a pohoda 2. Sám bych podnikat neuměl, nemám na to povahu a ani schopnosti 3. Peněz málo, doba špatná.

A já říkám hovno doba špatná. Prachy jsou, populace celkově degeneruje a poptávka po šikovných lidech je enormní. Upřímně i já si už zavolám odborníka na práce, který by můj děda vyšvihl holýma rukama po návratu z JZD a můj tatík by si taky poradil. Možná by si musel přečíst manuál, ale poradil :D
Těch 180 má předpokládám UKčko, co dělá pod nějakým pasákem. Pasák za něj přefakturuje stavařům, který nechtěj moc dát, protože co si budem povídat, většina "lidí na stavbách" jsou lopaty a jejich práce takovou hodnotu nemá... Pletu se?

A já říkám, že když přijede šikovnej řemeslník, ani neřeším vodu / elektriku, věci na který musíš mít nějaký vzdělání a lejstra, ale jenom někdo, kdo umí kvalitně a dobře dávat sádroše / izolace nebo lepit kachličky, přičemž nezkurví polovinu materiálu, tak těch 700 na hodinu dostane... Ale už je holt sám, zodpovědnej za svoje náklady a výnosy. Nedejbože kdyby měl mít jako "zaměstnavatel" nějaký lidi pod sebou, zodpovídat za to, že dodaj slíbenej výstup ve slíbeným čase a samozřejmě vydělávat na tom rozdílu mezi hodinou práce na faktuře a hodinou práce na výplatnici. Pak se bavíme, měsíčně, v naprosto jiných řádech. Dyť jeden čas tu chodil Popp a poměrně přesně vysvětloval co dělá a jak to dělá. On byl sice zrovna elektrikář, ale princip je všude stejnej...
Filozof na takovouhle zodpovědnost není očividně rdy, když se mu klepou kolena i z toho, že na nějaký firmě odchází z banky měsíčně moc peněz a on by to neuhlídal. Potom by bylo jenom fajn si odpustit velkopanský kecy o tom, co pááán podnikatel tady a támhle a neustálý kňučení nad tím, co je všechno drahý a jak nás systém ojebává. No, pravda to je. Bude teď rozhodně hůř. Ale pořád není válka, kdo bude ochotnej zvednout prdel a něco tomu obětovat, ten se bude mít pořád (velmi) dobře...
Stepan1

#3662 Příspěvek od Stepan1 »

Filozof píše:James to je nějaká nadnárodní fabrika a jsi na pozici ředitel výroby nebo Mistr a bereš ještě procenta ze zisku firmy / směny jako bonus ?
Pak bych to pochopil.

98 Procent lidí bere do 60k hrubého ve fabrice kde pracuje 520lidí...
Jen těch pár lidí uplně nahoře bere kolem 70-120k.

Je možné že Praha je nastavená na dvojnásobné platy.

Pokud mi někdo dá 700kč čistého hodinovku budu to klidně za toho ukrajince dělat sám.

Tady co jsou ukrajinci tak dělají 12ky a mají 35k maximálně za měsíc.

JARIS píše tak reálně jak se to pohybuje tomu bych věřil.
Ale je klidně možné že prodejem drog se ti ukrajinci dobře uživí a těch 5-7k denně jim BOSS dává z prodeje... :lol:

Rád bych viděl kde si vyděláš 7000,- čistého denně za 10h manuální práce pokud nejsi podnikatel.
To jest 140 000,- měsíčně jako UKčko.
Pokud nedělá někde bagrem nebo v lese harvestrem tam bych to pochopil.
Ale ty seš vopravdu šmoulíček dopíči. Tak řešíš prachy nebo sociální jistoty? Hlavně aby to bylo v čistým, na HPPčko s placenou dovolenou a výpovědní lhůtu? O tom tady nikdo ale nemluví... Když chceš brát v tomhle kontextu relativně velký prachy. Tak se holt musíš chovat jako chlap, kapitalista. Slíbíš práci, odvedeš práci, zkasíruješ a jdeš dopíči. Občas holt taky práci neseženeš, nebo seš nemocnej, chceš volno (...) no tak holt nezkasíruješ nic. Nebo naslibuješ práci, líný zaměstnanci se ti ožerou nebo nahlásí nemocenskou, vytečeš do toho nákladově, dostaneš pojeb od zadavatele a ještě máš nervy :lol:

Když tohle neumíš / nemáš na to žaludek / nechceš to dělat, tak seš holt zaměstnanej, 10. přijde pokaždý výplata, tu "špinavou" část se sháněním práce a nesením rizika za tebe odvede někdo jinej. Ale pak je strašně trapný neustále brečet, že máš málo a dívat se závistivě přes plot co soused nebo ukrajinec... Jak ses tady naposledy rozčiloval, že si cikán dovolil mít plnou peněženku, to sem si strašně ujel :lol: :lol: On má prachy, ty máš jistoty. Tyhle dvě věci se v jenom hodně málo oborech propojujou...

To co popisuje James je téměř standard u subdodavatelů automobilovýho průmyslu. Mistr s velkým M, no lol kurva. Takových mistrů je v každý větší fabrice na prsty obou rukou a ještě nohu bych k tomu potřeboval.
Filozof

#3663 Příspěvek od Filozof »

Já bych osobně s podnikáním problém neměl a neviděl ale řešit furt že montér nevstal do práce že jedu řešit zakázku k zákazníkovi a prostě elektrikář nedojel a furt nějakej ojeb ... no mě stačilo pár měsíců co jsem vypomáhal a viděl jsem že lidi jsou nespolehlivý ... člověk muže dělat od rána do večera ale když druhej nedojde apod to je pak radost - takže spolehnout se můžeš jen sám na sebe.

A druhá firma to je polovina lidi lopaty a polovina v pohodě a to já nemohu pracovat s neandrtálcema.
Vždy mi to přijde když je šikovnej člověk a vypadne tak celej team se rozpadne a nemuže fungovat a musí tam bejt někdo rozumnej s nimi...
dneska sehnat šikovné lidi na práci je dost velkej problém je jich málo a nejsou k sehnání.

Takže raději investovat a bejt investor nebo živnostník sám na sebe případně dělat ve firmě kde to trochu kvete a funguje.

Stepane když jsi odmalička s otcem podnikal asi to vidíš jinak a jsi na to vše zvyklej od mala a zaběhnutej ve firmě. Tam se naše pohledy trochu rozchází.... navíc je rozdíl vidět firmu co šlape jak hodinky a pak firmu která prostě má velké výkyvy ... To by jsis i ty možná rozmyslel.

Dnes je základem umět prodat svoji práci za slušné peníze. Když tu samou práci někde dostaneš za 40k a jinde za 60k případně 80k to je pak jen o hledání ... kde ti za ti stejnou práci nabídnou více....
Asi musí člověk líp hledat ... A nenechat se ojebávat ... ne každej to umí.

Když ve firmě optimalizuješ nějaké procesy a ušetříš miliony a oni ti dají 5k jako odměnu fakt tě to hodně baví ... pokud ti slíbí 10procent z uspory ... a vyjebou s tebou...a tak by se dalo pokračovat...
Jako by ti zákazník slíbil za zakázku 2M a dal ti 5k zálohu a pak nic víc... ale jako firma to máš jistě ošetřeno ve smlouvě nebo si vemeš větší zálohu.
Jako zaměstnanec dostaneš jen slib a pak výmluvy...že co bys chtěl.
Stepan1

#3664 Příspěvek od Stepan1 »

Filozof píše:Já bych osobně s podnikáním problém neměl a neviděl ale řešit furt že montér nevstal do práce že jedu řešit zakázku k zákazníkovi a prostě elektrikář nedojel a furt nějakej ojeb ... no mě stačilo pár měsíců co jsem vypomáhal a viděl jsem že lidi jsou nespolehlivý ... člověk muže dělat od rána do večera ale když druhej nedojde apod to je pak radost - takže spolehnout se můžeš jen sám na sebe.

Ale tohle je kurva to podnikání. O čem jiným si myslíš, že to je? Neustále řešíš problémy a kopeš lidi do práce. Ať už dělníky na stavbách nebo obchoďáky a vývojový oddělení. To děláš každej den, celej den. Do toho se občas posereš z nějaký kontroly od FÚ nebo inspektorátu práce, nakoupíš na svý náklady testy pro zaměstnance, jejichž používání ti nařídil stát (...) A pak si jednou za pár let během 20 minut objednáš nový auto. To je celý podnikání :lol:

Teď sem si vzpomněl. Že když jsem byl zaměstnanej a měl jsem problém, tak sem ho vyreportil nadřízenýmu a zapomenul na to. Dokud nepřišla odpověď, byl ten problém prostě pryč. Dneska mám problém, hodím to na podřízený, za 14 dní si na to vzpomenu, tak jim to připomenu, oni mi napíšou, že se do toho už daj (!!), já se podívám a ono to hotový prostě není. Srandy kopec, pááán podnikatel.

A druhá firma to je polovina lidi lopaty a polovina v pohodě a to já nemohu pracovat s neandrtálcema.
Vždy mi to přijde když je šikovnej člověk a vypadne tak celej team se rozpadne a nemuže fungovat a musí tam bejt někdo rozumnej s nimi...
dneska sehnat šikovné lidi na práci je dost velkej problém je jich málo a nejsou k sehnání.

No právě. Jsou to samý problémy a proto je člověk za jejich vyřešení velmi štědře odměněn. Třeba i tím, že fakturuje za UKčko pětikilo a dává mu jenom 150 :) Kdyby to bylo jednoduchý, dělal by to každej a nedalo by se na tom vydělat.
A že jsou ve firmě lopaty je problém managementu...

Takže raději investovat a bejt investor nebo živnostník sám na sebe případně dělat ve firmě kde to trochu kvete a funguje.

Já bych chtěl bejt letadlo...

Stepane když jsi odmalička s otcem podnikal asi to vidíš jinak a jsi na to vše zvyklej od mala a zaběhnutej ve firmě. Tam se naše pohledy trochu rozchází.... navíc je rozdíl vidět firmu co šlape jak hodinky a pak firmu která prostě má velké výkyvy ... To by jsis i ty možná rozmyslel.

Jj, dodáváme stavebnictví, automotive a MKD. Tam žádný výkyvy tam nejsou, dycky na začátku roku se ožerem, řeknem že letos vyděláme o 20% víc než loni, já pak jdu do hospody a fotr kouká na Prostřeno. Něco jakože odvolávka co měla bejt v únoru bude až v říjnu a do tý doby se ti to bude válet na tvoje náklady ve skladu, to se vůbec neděje, jsme pááááni podnikatelé a máme to zařízený..

Dnes je základem umět prodat svoji práci za slušné peníze. Když tu samou práci někde dostaneš za 40k a jinde za 60k případně 80k to je pak jen o hledání ... kde ti za ti stejnou práci nabídnou více....
Asi musí člověk líp hledat ... A nenechat se ojebávat ... ne každej to umí.
Nechápu kontext

Když ve firmě optimalizuješ nějaké procesy a ušetříš miliony a oni ti dají 5k jako odměnu fakt tě to hodně baví ... pokud ti slíbí 10procent z uspory ... a vyjebou s tebou...a tak by se dalo pokračovat...

Ale co pořád kňučíš. Že firmě ušetříš "miliony" nějakou optimalizací je daný rozsahem. Nikoliv tvojí šikovností. A ten rozsah není tvůj, tak co bys chtěl. To je jako kdyby týpek co osazuje dveře na A8 měl brát 6x tolik než týpek co osazuje dveře na Dacii Duster? A proč kurva? Vůbec je bizarní teorie, že ty přijdeš do práce, tam si děláš svojí práci za kterou máš plat a když se ti něco povede, tak bys z toho chtěl 10%. A když by se ti to nepovedlo, tak co? Tak bys jim vrátil vejplatu? A kdybys to zkurvil, tak bys to celý zatáhl? Neneseš riziko, nemáš odměnu. Je to uplně ez.
Jako by ti zákazník slíbil za zakázku 2M a dal ti 5k zálohu a pak nic víc... ale jako firma to máš jistě ošetřeno ve smlouvě nebo si vemeš větší zálohu
Přesně tak, takhle to funguje. Dycky když přijde byť jenom poptávka, tak posílám fakturu na 100 EUR za to, že ten email otevřu, dalších 300EUR + cestovní náklady za to, že se na to přijedu podívat a předložení cenový nabídky je za 10% z nabídkové ceny. Všechno splatný předem. :lol: :lol: :lol: .
Jako zaměstnanec dostaneš jen slib a pak výmluvy...že co bys chtěl.
Jako zaměstnanec máš jistotu pracovní doby, nemocenskou, náhrady v případě nedostatku práce, výpovědní lhůtu, odvedený sociální a zdravotní, omezený finanční ručení za svoje chyby a dalo by se pokračovat. Opět. Neneseš žádný riziko a proto máš malou odměnu. Když seš v tom optimalizování tak dobrej, tak si založ konzultačku ;)
Mimochodem, já si tady vypisuju kokotiny na svůj náklad. Ty na náklad svýho zaměstnavatele. Tak pak si nestěžuj, že máš málo :lol:
James745

#3665 Příspěvek od James745 »

Tak naše firma je spíše energetický průmysl.. Děláme repas spalovacích turbín pro ropné, plynárenské a energetické společnosti. Co se týká mé pozice, tak jsem Sr. CNC Machnist - Lead man.. mám nějkou vedoucí funkci, ale těch strojích makat musím a podávat výsledky a psát a upravovat programy. K tomu ztařizovat ještě jiné věci jako Lead man...

no a v čem jezdím? :D Audi A6 allroad.. původně jsem měl 745Li, ale potřeboval jsem tažné a kombi.. Jednu pětku už doma máme, tak jsem zkusil Audi... mám ji rok a zatím spokojenost.. tím ale nechci porovnávat s E66... to se ani porovnat nedá.. stějně jako A6 a E61.. E61 opět jiný level :D.... možná časem se k sedmě vrátím, ale to ukáže čas...
James745

#3666 Příspěvek od James745 »

Filozof: co se týká bonusů, tak máme 2x 13. a 1x 14. plat... 13. se odvíjí od kvality a včasné dodávky turbín zákazníkovi. 14.plat je výpočet určitýho procenta, jak si vede firma jako taková. Z toho jsou nějaká procenta a to se počítá z ročního průměrného platu.

no vyrovnání hodin je, že jmáš určitý fond hodin a pokud jedeš nepřetržitý, tak máš někdy každý měsic nějaký hodiny navíc a ty jsou vyplaceny jako přesčas + procenta navíc k přesčasu.

Jinak je to Americká společnost.. ;)
xaler

#3667 Příspěvek od xaler »

Filozofe jako zaměstnanec se můžeš bránit. Se mnou kdyby zaměstnavatel vyjebal tak mu poštou přijdou moje klíčky od skříňky a už mě nikdy neuvidí. Ve vztahu zaměstnanec zaměstnavatel, je zaměstnanec ten silnější a mocnější.
Pajk85 Člen Klubu
Člen Klubu

#3668 Příspěvek od Pajk85 Člen Klubu »

Asi jak kde. Dva moji kolegové by Ti teď mohli říct. Záleží, jak moc lukrativní ta práce je. Ale jinak ano, staffing je skvělý. :D
Stepan1

#3669 Příspěvek od Stepan1 »

xaler píše:Filozofe jako zaměstnanec se můžeš bránit. Se mnou kdyby zaměstnavatel vyjebal tak mu poštou přijdou moje klíčky od skříňky a už mě nikdy neuvidí. Ve vztahu zaměstnanec zaměstnavatel, je zaměstnanec ten silnější a mocnější.
Pravdu máš. Už aby to skončilo.
LukesE39

#3670 Příspěvek od LukesE39 »

xaler píše: Ve vztahu zaměstnanec zaměstnavatel, je zaměstnanec ten silnější a mocnější.
S tím se bohužel aktualne neda jinak nez souhlasit.. ale tenhle nesmyslnej paradox nebude a ani nemuze mit dlouhyho trvani.
p.s. sam jsem zamestnanec
xaler

#3671 Příspěvek od xaler »

Nemyslím si, že to skončí, naopak se dostáváme k tomu, že se zaměstnanec bude vodit za ručičku a budou soudy jako v Americe, za nekvalitní párátko v jídelně, nebo úzké parkovací místo. Já sám jsem zaměstnanec, ale hrozně mě sere platit lidi co mají třeba 4x ročně pracovní úraz a nikdy jsem je ani na živo neviděl.
jazet

#3672 Příspěvek od jazet »

Tak jsme se plynule přesunuli z tématu; jak filozof nekupuje sedmu k tématu, jak filozof nezačne podnikat, gratuluji.
rhinos

#3673 Příspěvek od rhinos »

James745 píše:Tak naše firma je spíše energetický průmysl.. Děláme repas spalovacích turbín pro ropné, plynárenské a energetické společnosti. Co se týká mé pozice, tak jsem Sr. CNC Machnist - Lead man.. mám nějkou vedoucí funkci, ale těch strojích makat musím a podávat výsledky a psát a upravovat programy. K tomu ztařizovat ještě jiné věci jako Lead man...

no a v čem jezdím? :D Audi A6 allroad.. původně jsem měl 745Li, ale potřeboval jsem tažné a kombi.. Jednu pětku už doma máme, tak jsem zkusil Audi... mám ji rok a zatím spokojenost.. tím ale nechci porovnávat s E66... to se ani porovnat nedá.. stějně jako A6 a E61.. E61 opět jiný level :D.... možná časem se k sedmě vrátím, ale to ukáže čas...
Podle popisu bych to tip na SolarTurbines ;)
James745

#3674 Příspěvek od James745 »

Tak přesně ;) uhodl jsi.. Solar Turbines
Michal595

#3675 Příspěvek od Michal595 »

Filozof nam tu dupe po vsetkym zauzivanych principoch fungovanie ekonomiky a kapitalizmu ako takeho:)))aj by podnikal ale bez rizika…aj by podnikal keby mu niekto slubil ze kazdy rok bude mat zisk povedzme neviem 20%…aj by podnikal keby stale nemusel riesit ze nieco skripe ci su to ludia material stroje…aj by bol zamestnanec ale s tym ze ked nieco spravi pre firmu chce z toho podiel..ale ked nieco domrda tak sorry ja chcem svoju vyplatu…alebo nemusi ani domrdat ale povedzme firma kupuje novy stroj, poskladaju sa na to ludia?nieco sa pokazi poskladaju sa na to ludia??nie zo uz nieee to nech riesi ten kapitalista:)))ty si citankovy priklad uvazovania cloveka ktoreho sere kazdy kto ma nieco naviac ale uz nevidi a neni ochotny podstupit co ho k tomu doviedlo…samozrejme nie kazdy ma na to povahu a zaludok to ti vobec nemam za zle ale naco sa potom zatazujes a ten ma to ten hento…nie nadarmo sa hovori “riziko podnikania”…raz si okej a raz mas v hlavu v smutku a o tom to je…kym prevladaju casy s usmevom tak je to okej ked je viac smutku tak to treba zabalit a ist radsej cestou socialnych istot:)
Stepan1

#3676 Příspěvek od Stepan1 »

Hele to sem nekde cetl. Ze kdyz se lidem kvuli covidu snizily platy, tak je to socializace ztrat :lol: :lol:
Perunwit

#3677 Příspěvek od Perunwit »

Na Solar Turbines koukám u dálnice vždycky, když jedu domů z Prahe... tedy aspoň myslím, že tam mají pobočku u dálnice. Zajímavý je, že i jako turbinář jsem tu firmu neznal, kdybych neviděl ten nápis. My děláme parní turbíny (Plzeň) a Jamesova slova o penězích ve firmě v energetice potvrzuji. Když se dobře sejdou peníze ze zahraniční stavby a do toho proplacené peníze za čtvrtletí (hodiny), tak si na 150 čistého sáhneš. Navíc platíš i jako zamestnanec daně v CZE i v cizině, takže i v rámci vyúčtování daní tam můžou být zajímavé částky. Je třeba šoupat nohama a užívat si, dokud to funguje. Momentálně je energetika / výroba energie na rozcestí, tak uvidíme, co z toho bude.
Jaris330D

#3678 Příspěvek od Jaris330D »

Jenze tohle neni pod heslem bezny Franta ve fabrice. Protoze bezny Franta ve fabrice dela 3 smenny provoz po 8 hodinach a jen doma. A uz vubec me nebavi cist tyhle slohovky o hovnech, co se netykaji tohodle tematu. Slo to tady pekne do sracek kvuli filozofickym kecum.
horan

#3679 Příspěvek od horan »

Předem upozorňuji, že mě to nikoho nepřipomíná.
https://youtu.be/OMDXG2hzLb8?t=826
xaler

#3680 Příspěvek od xaler »

Ten krám si nic lepšího nezaslouží, jsem rád že nejsem sám.
Odpovědět