převzato z mailových dotazů
Dotaz:
Kupoval jsem filtry atd. v Autokelly a když přišlo i na olej tak mi nabídl až vnutil Starline 10w40 (za akčních asi 470 Kč za 5l). Jenže po přečtení pár diskuzí jsem ztratil iluze o kterých mě pan přesvědčoval. Jel jsem tedy koupit olej snad kvalitnější do klasický mototechny a z opravdu skrovného sortimentu jsem byl donucen koupit olej už dražší, ovšem značku jsem neznal - AcDelco 10w40 (680Kč za 5l), že prý to dávaj originál do GM ?! Bohužel už je vevnitř a ve mě to hlodá jestli jsem tam nenalil větší sajrajt než ten Starline, když na webu o těchto olejích není takřka ani slovo

Moc prosím o radu, cokoliv co si o této značce myslíte a jestli jste o ní někdy vůbec slyšel...
PS: na pixle je výroba v Belgii a česky ani slovo... motor je m43, bmw 316
Značkové vs. neznačkové oleje
Ahoj,
pro celoroční provoz jsi nepoužil zrovna ideální SAE. Doporučuji pro příště spíše SAE 5W-40, obvzláště do produktové řady motorů M40 a M43. Vzhledem k jejich ne právě dobrému systému mazání (hlavně M40) je lepší, zejména pro zimní provoz, volit vyšší SAE. Při studeném startu dojde podstatně rychleji k zaolejování pracovního prostoru vačky. Řádově je časový rozdíl mezi SAE 5W a 10W při teplotách pod bodem mrazu i několik desítek vteřin. Což je doba kdy pak vačka pracuje bez ochranného olejového filmu a dochází k nežádoucímu kovovému styku součástí. Výsledkem je pochopitelně jejich rychlejší opotřebení.
Ještě lepší je použití SAE 0W-40.
Co se týče tebou vybraných značek olejů, tak v tomto jsem poměrně názorově nekompromisní. Obě značky jsou pouze obchodní (Starline a AcDelco), tudíž pro mne no-name. Je to stejné jako kdyby ty jsi si vymyslel svoji značku, třeba MilanOil. Potom již stačí nakoupit někde od někoho již hotový olej a jen to stočit do vlastních lahví. Vzhledem k tomu, že chceš vydělat, tak koupíš to nejlevnější, co má alespoň ACEA a API certifikaci (jejichž získání není nijak těžké) a začneš prodávat.
Chci tím říci, že u těchto a podobných značek, které se za posledních pár let na trhu vyrojily, prostě nemáš prakticky žádnou záruku kvality, natož pak původu oleje. V obalech takovýchto značek se může skrývat olej poměrně kvalitní, s kvalitním základovým olejem a aditivovaný kvalitními aditivy (např. od BASF či Liqui Moly) nebo nějaký produkt kde jako základový olej slouží to nejhorší co se dá ještě použít a aditiva jsou také pochybné kvality. Nehledě na to, že takováto obchodní značka bere již namíchané oleje(rozuměj aditiva+základový olej) od různých dodavatelů, kdo dá zrovna levněji. Tudíž můžeš v jedné lahvi mít olej třeba od OMV a při příštím nákupu v dalším obalu olej z PKN ORLEN(Polsko) či nějaké rafinerie z Ruska, ač jsi si koupil stejný typ oleje ve stejném obalu od stejné značky.
Toto je naprosto běžná praxe.
Netvrdím, že značkový výrobci, kteří jsou na trhu již dlouho etablovaní, neprodávají oleje od jiných výrobců. Naopak, s postupující globalizací a vzájemným skupováním těchto společností je to čím dál tím častější praxe. Proto třeba v obalech od Shellu najdete olej z Parama Pardubice(červená Shell Rimula 15W-40), v obalech Castroll oleje od ARALu a BP (BP, ARAL, Castrol=jedna firma; Esso, Mobil=jedna firma; Total, Fina,Elf=jedna firma) a obráceně, atd. Je to pochopitelně dáno snahou těchto konglomerátů o snížení nákladů a tím i zvýšení zisků. Protože proč by měla jedna společnost vyrábět tři druhy stejného oleje když může dvě linky zrušit a dělat jen jeden produkt v dané třídě SAE a pouze to plnit do lahví od jednotlivých značek, které vlastní. Protože každá značka se prodává v určitých regionech jinak, některá lépe jiná hůře. Proto se stále zachovávají staré a známé obchodní značky.
Ještě před pár lety jsem věděl, kdo jaký olej takto stáčí a prodává pod jinou značkou. V současnosti je situace tak nepřehledná a informace o tomto prakticky nedostupné, že jsem ztratil přehled.
Nicméně i přes to je nákup oleje od renomované značky podstaně bezpečnější a jistější. Ač jsou velké společnosti nuceni tlakem cen na trhu si takto "vzájemně vypomáhat", vždy zachovávají kvalitu. Investují do získání schválení od jednotlivých výrobců automobilů a spolupracují s automobilkami na vývoji nových olejů. Což je záležitost velice nákladná.Tudíž pokud si kupujete oleje od renomovaných výrobců, máte poměrně vysokou jistotu, že nekoupíte špatně.
Samozřejmě, že i v tomto segmentu existují rozdíly. Je to dáno jak kvalitou použitých základových olejů, tak zejména kvalitou a množstvím aditiv. Můžete tak narazit na výrobky dobré a špičkové. V tomto segmentu trhu se vyloženě špatné produkty nenacházejí.
Proto vždy doporučuji brát oleje od renomovaných výrobců. Obvzláště pokud jsem majitelem BMW, tedy ve většině případů fanda značky, jehož stroj je pro něj prakticky dalším členem rodiny.
Tak že příště se poohlédni po oleji SAE 5W-40 či 0W-40 od renomované značky. Tvoje Brambora si pak bude zcela jistě chrochtat blahem

.
Pokud přesto chcete šetřit a rozhodnete se koupit nějakou no-name značku oleje, tak se prosím vás alespoň podívejte jaká schválení výrobce oleje na obalu uvádí. Pokud je tam pouze ACEA a API, raději ruce pryč. Pokud tam mimo těchto schválení uvádí i schválení od jednotlivých automobilek, jedná se pravděpodobně o přebal něčeho kvalitnějšího, obvzláště pokud je na obalu uveden i MB(Mercedes) či BMW. Nicméně je otázkou zda tyto schválení tento produkt skutečně má. Drzost některých prodejců je bezmezná.
major