Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E36: Výměna silentbloku předního ramene

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
michal09

#1 Příspěvek od michal09 »

Zdar, zanedlouho budu měnit silentbloky předních ramen - uložení ramene. Původně jsem chtěl koupit oba SB včetně držáku nové, ale to výjde na cca 2000kč/pár, což mi příjde zbytečný, když samotné nové silentbloky stojí cca 500kč/pár. Proto chci objednat samotné SB (MEYLE) a nalisovat do původních origo držáku co mám na autě, těm nemůže nic být, jen bych je obrousil a natřel. Dá se to zmáknout s troškou šikovnosti svépomocí v garáži, nebo je potřeba je nechat nalisovat na lisu? Zase bych nechtěl během "domácího lisování" ty silenty zničit...
S tím souvisí i druhá otázka, až bude SB nalisovanej v držáku, jakým způsobem se nasazuje na rameno? Dá se to taky udělat v garáži holýma rukama? :) Vím že se to dá udělat za pár šušní v servise, ale rád si to udělám sám, pokud to bude v mých silách 8)

Určitě to už někdo dělal, tak pls zkušenosti.

Díky :wink:

Obrázek
libovka

#2 Příspěvek od libovka »

Na ty silentboloky to chce určitě lis.No a rameno do SB nacpeš ve svěráku.
Killca

#3 Příspěvek od Killca »

jarda si ted lisoval na svym 330xd, jako doma sam to neudelas, max to lisnuti sb do drzaku, ale zbytek musis na lis, my s jardou sme s tim meli pekny srani

to ti taky radim, kup radsi sb uz v tom drzaku, jinak budes mit praci navic a jeste abys to mel presne natocene tak, jak to ma byt, protoze ten silac tam nemuzes hodit jen tak, ale musi byt presne natoceny
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
michal09

#4 Příspěvek od michal09 »

Killca píše:jarda si ted lisoval na svym 330xd, jako doma sam to neudelas, max to lisnuti sb do drzaku, ale zbytek musis na lis, my s jardou sme s tim meli pekny srani

to ti taky radim, kup radsi sb uz v tom drzaku, jinak budes mit praci navic a jeste abys to mel presne natocene tak, jak to ma byt, protoze ten silac tam nemuzes hodit jen tak, ale musi byt presne natoceny

Vždyť jo SB do držáku, o to mi jde. Pak jen dostat rameno do toho SB až bude v tom držáku, to je všechno. Nový Komplet ramena mám už doma, tam se nic lisovat nebude, jen se prohodí za starý... :)

Jinak radši budu mít práci navíc, než si připlácet 1500kč za dva kovový kroužky alias držáky, který mám na autě a jsou OK. Vím že musí dát přesně natočený, je tam taky nějakej zobáček, kterej musí sedět aby jsi vědět že to je ok.

1500,- sice neni extra pálka, ale v tomto případě, dvou kovových kroužků mi to jako pálka příjde, to dám radši 2 čenta za nalisování a výsledek musí bejt stejnej... :wink:

PS: U jardový e46 je složitější/jinej podvozek, když to šlo blbě jemu neznamená, že to půjde na pitchu i mě na 36tce :D
Dan td

#5 Příspěvek od Dan td »

Nalisovat určitě na lisu. Trefit to není takovej problém, na SB i na držáku jsou značky. Jak mají bejt proti sobě se koukneš, než vyndáš ty starý. Nasadit SB na rameno jde i v ruce nebo jak je tu psáno s použitím svěráku, chce to pořádně namazat a jde všechno :P
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
Zave
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Zave »

tak tak... a gumu namazat mydlem, ne olejem :wink:
giovanny

#7 Příspěvek od giovanny »

michal09 píše:
Killca píše:jarda si ted lisoval na svym 330xd, jako doma sam to neudelas, max to lisnuti sb do drzaku, ale zbytek musis na lis, my s jardou sme s tim meli pekny srani

Vždyť jo SB do držáku, o to mi jde. Pak jen dostat rameno do toho SB až bude v tom držáku, to je všechno. Nový Komplet ramena mám už doma, tam se nic lisovat nebude, jen se prohodí za starý... :)

Jinak radši budu mít práci navíc, než si připlácet 1500kč za dva kovový kroužky alias držáky, který mám na autě a jsou OK. Vím že musí dát přesně natočený, je tam taky nějakej zobáček, kterej musí sedět aby jsi vědět že to je ok.

1500,- sice neni extra pálka, ale v tomto případě, dvou kovových kroužků mi to jako pálka příjde, to dám radši 2 čenta za nalisování a výsledek musí bejt stejnej... :wink:

PS: U jardový e46 je složitější/jinej podvozek, když to šlo blbě jemu neznamená, že to půjde na pitchu i mě na 36tce :D

Budu to manželce na cupé také dělat ale tyhle tam dávat určitě nebudu l,,lepší řešení je tam dát ty plné silentbloky z m-3 :)
radekc

#8 Příspěvek od radekc »

Řešením by pro tebe byli silentbloky powerflex, ty se nelisujou a vydrž je lepší než origo, stoji 1230,- oba http://speedpro.cz/tvrde-silentbloky-si ... 2_255.html
VESY
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od VESY »

kup si rovnou Mkový(z 3.2-plný) sada mě vyšla na 740Kč s DPH :D
giovanny

#10 Příspěvek od giovanny »

VESY píše:kup si rovnou Mkový(z 3.2-plný) sada mě vyšla na 740Kč s DPH :D

Nemáš čísla z těch emkových silentbloků chci je obědnat ? diik.
Studna

#11 Příspěvek od Studna »

Při troše snahy a potřebných věcí to jde i doma. Měnil jsem je před měsícem i komplet ramena a ty silentbloky mi známej nalisoval na soustruhu ( ano i ten plnil funkci lisu ), ale doma ti postačí panenka a nějaké pevné místo kam umístíš držák (výklenek ve zdi) na panenku položíš silentblok a natlačíš ho do držáku. Není to snadný, ale jde to. Důležitý je mít pod panenkou rovnou plochu a zrovna tak i tu plochu nad ní. Právě kutim přípravek na lisování silentbloků, právě pomocí panenky (7t). Jinak se připrav na super zážitek při vyndavání těch středových čepů, je k nim super přístup.
michal09

#12 Příspěvek od michal09 »

Mkový jsou fajn, ale nejsem si jistý jestli nemají větší/menší tu středovou díru nebo něco takovýho, myslím že tam byl malinkej háček...

radekc: Díky, ale nechci experimentovat :wink:

VESY: 750kč sada? Spíš za kus ne? :wink: Origo nové M3 silenty (bez držáků) výjdou necelých 1500kč za pár, člen tuším "fix" je zde prodává za 1200kč za pár... http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ilentbloky

Přijde mi to zbytečný, asi to bude lépe fungovat ale nemyslím si že bych se svojí jízdou poznal rozdíl. Mám sériovej podvozek a plné silenty z M3 by se tam ztratily... :)
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

M siletbloky tam v pohodě jdou. Do držáku v lisu, na rameno rukou po namazání mýdlem nebo saponátem, NE olejem.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
VESY
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od VESY »

nene je to cena za pár taky jsem koukal ale vyšli mě fakt cca 740kč sada!!!
VESY
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od VESY »

a čísla najdeš v etkáčku dáš m3 3,2 a tam si je najdeš a podle toho objednáš v BMW takhle jsem to udělal já a když mi řek cenu tak sem koukal nějakejch 740Kč s DPH za sadu!!!!
JIP

#16 Příspěvek od JIP »

Taky jsem loni dával M-kové silentbloky od Meyle a na mjauto mě to vyšlo tuším kolem 600,-/sada. Nalisoval jsem je jednoduše ve svěráku.
Nasadit jdou i na rameno přímo na autě, ale jde to celkem ztuha.
Poměrně snadno lze repasovat i ramena, tak že se přelisujou jen čepy, ale to už chce lis a trochu šikovnosti... :wink:
radekc

#17 Příspěvek od radekc »

Ja sem obědnal ty powerflexy, prej jsou na autě pro bežný používání témeř nezničitelný a že jsou o 30% tvrdší předpokládám nepoznám, ale už je nikdy nebudu muset měnit :-)
Koto

#18 Příspěvek od Koto »

Francis píše:M siletbloky tam v pohodě jdou. Do držáku v lisu, na rameno rukou po namazání mýdlem nebo saponátem, NE olejem.

Otázka trochu mimo.
Proč se to nesmí máznout olejem?
Kami1

#19 Příspěvek od Kami1 »

olej je k nekterym gumam a plastum agresivni
Koto

#20 Příspěvek od Koto »

aha, dík, to jsem nevěděl.

Teď už vím všechno :twisted:
Odpovědět